Erytrytol – pyszny, bezkaloryczny słodzik

ByDaniel

Erytrytol – pyszny, bezkaloryczny słodzik

Słodkie przekąski i potrawy dostępne są obecnie niemal na każdym kroku. Z witryn spoglądają na nas pyszne pączki, ciastka i inne wypieki. Słodyczy nie brakuje również w domach. Nie da się jednak ukryć, że cukier zawarty w kolorowych pysznościach nie jest dobry ani dla naszej sylwetki, ani tym bardziej zdrowia i samopoczucia. Aby więc nieco ograniczyć jego spożycie, warto sięgnąć po zamienniki. Doskonały przykład stanowi erytrytol.

Erytrytol – charakterystyka

Erytrytol to substancja, która występuje naturalne w niektórych owocach (na przykład melonach) oraz owocach morza i grzybach. Coraz większa popularność tego słodzika sprawiła jednak, że na szeroką skalę pozyskiwany jest w różnych procesach. Najczęściej jest to proces fermentacji glukozy przy użyciu drożdży. Z czego wynika tak duże zainteresowanie erytrytolem? Przede wszystkim jest to słodzik dla każdego. Posiada zerowy indeks glikemiczny, a więc nie wpływa na zwiększenie poziomu glukozy we krwi. Dzięki temu z powodzeniem używać go mogą nawet osoby chorujące na cukrzycę. Druga ważna kwestia, zwłaszcza dla osób dbających o sylwetkę jest fakt, iż w 1 gramie słodzika znajduje się zaledwie 0,2 kalorii. Jest to tak niewiele, że erytrytol uznawany jest za substancję bezkaloryczną. Jeśli jednak decydujemy się na zastąpienie białego cukru w wypiekach erytrytolem, należy pamiętać, by dodać go odpowiednio więcej, ponieważ jest nieco mniej słodki od cukru. Dla wielu osób motywacją do stosowania tego naturalnego słodzika jest również przeciwdziałanie powstawaniu próchnicy. Z tego powodu rodzice często decydują się na przekąski dla dzieci z erytrytolem w składzie. 

Dostępność na wyciągnięcie ręki

Jeszcze do niedawna dostępność erytrytolu była słaba. Obecnie słodzik ten znajdziemy niemal w każdym sklepie spożywczym. Z powodzeniem więc można używać go do wszelkiego rodzaju ciast, tortów czy babeczek wypiekanych w domu. Doskonale sprawdzi się również jako słodzik do gorącej kawy czy herbaty oraz domowych przetworów. Słodzone erytrytolem dżemy, konfitury czy kompoty z powodzeniem podawać można nawet najmłodszym. Przechadzając się miedzy alejkami w marketach, z pewnością zauważymy również gotowe produkty słodzone erytrytol do kupieniaem. Stanowić będą one zdrowszą alternatywę dla innych przekąsek, kiedy dopadnie nas mały głód.

Erytrytol to słodzik, który sprawdzi się w diecie każdej osoby. Regularne stosowanie zamiast cukru przyniesie pozytywne efekty w postaci poprawy zdrowia i samopoczucia.

 

About the author

Daniel administrator