Erytrytol – zamiennik cukru

ByDaniel

Erytrytol – zamiennik cukru

Czym właściwie jest erytrytol?

Erytrytol jest bardzo powszechnym słodzikiem, stosowanym przez wielu ludzi obok stewii czy też ksylitolu. Można z nim się spotkać w wielu produktach, jest on oznaczony symbolem E968. Z wyglądu niczym nie różni się od tradycyjnego cukru, natomiast w smaku jest mniej słodki, jednak nie ingeruje w smak tak mocno jak . Występuje on w środowisku naturalnym, w owocach takich jak np. arbuz, lecz zazwyczaj uzyskiwany jest za pomocą metod biotechnologicznych.

Przeznaczony jest do “słodzenia” wszelkiego rodzaju kaw (również zbożowych), herbat, a także może być stosowany do wypieków z uwagi na brak negatywnych skutków oddziaływania wysokiej temperatury. Jedynym wyjątkiem kiedy nie wolno używać erytrytolu to wypiek ciast drożdżowych i chleba. Spowodowane jest to brakiem umiejętności fermentowania drożdży przez poliole jakim jest erytrytol.

Czy warto stosować erytrytol?

Z uwagi na wysoką szkodliwość sacharozy wiele osób próbuje znaleźć lepszy i zdrowszy zamiennik. Główną zaletą erytrytolu jest fakt, iż nie ulega on trawieniu, gdyż nie trafia bezpośrednio do przewodu pokarmowego jak standardowy cukier, co oznacza że nie wywiera negatywnego wpływu na jelita. W konsekwencji trafia on do nerek, skąd jest usuwany z organizmu wraz z moczem.

Erytrytol jest świetnym produktem dla osób uprawiających sporty, będących na diecie redukcyjnej podczas której konieczne jest liczenie i utrzymywanie stałego spożycia kalorii. Z uwagi na zerowy indeks glikemiczny zaleca się korzystać z niego diabetykom, osobom borykającym się z problemem insulinoodporności, osobom otyłym, a także tym które chcą zadbać o własne zdrowie i smukłą sylwetkę.

Z uwagi na swoje pozytywne aspekty, nie tylko sprzyja odchudzaniu i pozbyciu się niechcianych kilogramów, ale także zmniejsza ryzyko próchnicy zębów. Nie powoduje również uzależnienia, w postaci chęci używania go jako słodkiej przekąski.

Powszechnie uznaje się, że erytrytol (www.bee.pl) jest najzdrowszym odpowiednikiem tradycyjnego cukru. Warto stosować zdrowsze zamienniki.

About the author

Daniel administrator