Home

ByDaniel

Erytrytol- dlaczego warto używać go zamiast cukru?

Erytrytol- czym właściwie jest?

Erytrytol to słodzik zyskujący obecnie coraz większą popularność wśród fanów zdrowego żywienia. Obecny jest naturalnie w wielu owocach takich jak winogrona, melony, czy gruszki, ale przy produkcji na większą skalę uzyskuje się go głównie w procesie fermentacji glukozy. Erytrytol uznaje się za substancję bardzo słodką- w porównaniu z cukrem jego słodkość jest niższa od niego jedynie o około 25%. 

Erytrytol- dlaczego warto włączyć go do diety?

Erytrytol jest świetnym zamiennikiem cukru, który w dzisiejszych czas nazywany jest niekiedy nawet “białą śmiercią”. Dlaczego? Otóż erytrytol jest substancją pozbawioną kalorii, jego nadmierne spożycie nie prowadzi więc (w przeciwieństwie do cukru) do otyłości i chorób wtórnie z niej wynikających takich jak cukrzyca, miażdżyca, czy choroba wieńcowa. Co więcej indeks glikemiczny erytrytolu jest równy zeru. Oznacza to, że nie ma on kompletnie żadnego wpływu na parametry gospodarki węglowodanowej takie jak insulina, czy glukoza. Dla diabietyków oraz osób cierpiących na insulinooporność, czy też hipoglikemię reaktywną jest to więc produkt idealny. Niemniej, nie tylko osoby zmagające się z chorobami metabolicznymi powinny zrezygnować z cukru na korzyść erytrytolu- także zdrowe osoby odniosą z tego wiele korzyści. Cukier bowiem powoduje wyrzut insuliny, która jest hormonem anabolicznym, sprzyjającym odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Silne wahania poziomu insuliny mogą u osób predysponowanych wtórnie prowadzić do chorób takich jak cukrzyca i jej powikłania oraz sprzyjać odkładaniu się zbędnych kilogramów.

Erytrytol- czy jest zdrowy?

Erytrytol został uznany przez World Health Organization za produkt w pełni bezpieczny do spożycia. Benefity z jego spożycia wynikają głównie z rezygnacji ze spożycia cukru. Oprócz pozytywnego wpływu na parametry gospodarki węglowodanowej zalicza się do nich także ograniczenie próchnicy zębów oraz ochronę przed wolnymi rodnikami, które mogą prowadzić do rozwoju chorób nowotworowych. Podsumowując erytrytol jest zdrowym produktem, którego warto wprowadzić do swojej diety zamiast cukru.

ByDaniel

Erytrytol – zamiennik cukru

Czym właściwie jest erytrytol?

Erytrytol jest bardzo powszechnym słodzikiem, stosowanym przez wielu ludzi obok stewii czy też ksylitolu. Można z nim się spotkać w wielu produktach, jest on oznaczony symbolem E968. Z wyglądu niczym nie różni się od tradycyjnego cukru, natomiast w smaku jest mniej słodki, jednak nie ingeruje w smak tak mocno jak . Występuje on w środowisku naturalnym, w owocach takich jak np. arbuz, lecz zazwyczaj uzyskiwany jest za pomocą metod biotechnologicznych.

Przeznaczony jest do “słodzenia” wszelkiego rodzaju kaw (również zbożowych), herbat, a także może być stosowany do wypieków z uwagi na brak negatywnych skutków oddziaływania wysokiej temperatury. Jedynym wyjątkiem kiedy nie wolno używać erytrytolu to wypiek ciast drożdżowych i chleba. Spowodowane jest to brakiem umiejętności fermentowania drożdży przez poliole jakim jest erytrytol.

Czy warto stosować erytrytol?

Z uwagi na wysoką szkodliwość sacharozy wiele osób próbuje znaleźć lepszy i zdrowszy zamiennik. Główną zaletą erytrytolu jest fakt, iż nie ulega on trawieniu, gdyż nie trafia bezpośrednio do przewodu pokarmowego jak standardowy cukier, co oznacza że nie wywiera negatywnego wpływu na jelita. W konsekwencji trafia on do nerek, skąd jest usuwany z organizmu wraz z moczem.

Erytrytol jest świetnym produktem dla osób uprawiających sporty, będących na diecie redukcyjnej podczas której konieczne jest liczenie i utrzymywanie stałego spożycia kalorii. Z uwagi na zerowy indeks glikemiczny zaleca się korzystać z niego diabetykom, osobom borykającym się z problemem insulinoodporności, osobom otyłym, a także tym które chcą zadbać o własne zdrowie i smukłą sylwetkę.

Z uwagi na swoje pozytywne aspekty, nie tylko sprzyja odchudzaniu i pozbyciu się niechcianych kilogramów, ale także zmniejsza ryzyko próchnicy zębów. Nie powoduje również uzależnienia, w postaci chęci używania go jako słodkiej przekąski.

Powszechnie uznaje się, że erytrytol (www.bee.pl) jest najzdrowszym odpowiednikiem tradycyjnego cukru. Warto stosować zdrowsze zamienniki.

ByDaniel

Erytrytol – pyszny, bezkaloryczny słodzik

Słodkie przekąski i potrawy dostępne są obecnie niemal na każdym kroku. Z witryn spoglądają na nas pyszne pączki, ciastka i inne wypieki. Słodyczy nie brakuje również w domach. Nie da się jednak ukryć, że cukier zawarty w kolorowych pysznościach nie jest dobry ani dla naszej sylwetki, ani tym bardziej zdrowia i samopoczucia. Aby więc nieco ograniczyć jego spożycie, warto sięgnąć po zamienniki. Doskonały przykład stanowi erytrytol.

Erytrytol – charakterystyka

Erytrytol to substancja, która występuje naturalne w niektórych owocach (na przykład melonach) oraz owocach morza i grzybach. Coraz większa popularność tego słodzika sprawiła jednak, że na szeroką skalę pozyskiwany jest w różnych procesach. Najczęściej jest to proces fermentacji glukozy przy użyciu drożdży. Z czego wynika tak duże zainteresowanie erytrytolem? Przede wszystkim jest to słodzik dla każdego. Posiada zerowy indeks glikemiczny, a więc nie wpływa na zwiększenie poziomu glukozy we krwi. Dzięki temu z powodzeniem używać go mogą nawet osoby chorujące na cukrzycę. Druga ważna kwestia, zwłaszcza dla osób dbających o sylwetkę jest fakt, iż w 1 gramie słodzika znajduje się zaledwie 0,2 kalorii. Jest to tak niewiele, że erytrytol uznawany jest za substancję bezkaloryczną. Jeśli jednak decydujemy się na zastąpienie białego cukru w wypiekach erytrytolem, należy pamiętać, by dodać go odpowiednio więcej, ponieważ jest nieco mniej słodki od cukru. Dla wielu osób motywacją do stosowania tego naturalnego słodzika jest również przeciwdziałanie powstawaniu próchnicy. Z tego powodu rodzice często decydują się na przekąski dla dzieci z erytrytolem w składzie. 

Dostępność na wyciągnięcie ręki

Jeszcze do niedawna dostępność erytrytolu była słaba. Obecnie słodzik ten znajdziemy niemal w każdym sklepie spożywczym. Z powodzeniem więc można używać go do wszelkiego rodzaju ciast, tortów czy babeczek wypiekanych w domu. Doskonale sprawdzi się również jako słodzik do gorącej kawy czy herbaty oraz domowych przetworów. Słodzone erytrytolem dżemy, konfitury czy kompoty z powodzeniem podawać można nawet najmłodszym. Przechadzając się miedzy alejkami w marketach, z pewnością zauważymy również gotowe produkty słodzone erytrytol do kupieniaem. Stanowić będą one zdrowszą alternatywę dla innych przekąsek, kiedy dopadnie nas mały głód.

Erytrytol to słodzik, który sprawdzi się w diecie każdej osoby. Regularne stosowanie zamiast cukru przyniesie pozytywne efekty w postaci poprawy zdrowia i samopoczucia.