Erytrytol- czym właściwie jest?
Erytrytol to słodzik zyskujący obecnie coraz większą popularność wśród fanów zdrowego żywienia. Obecny jest naturalnie w wielu owocach takich jak winogrona, melony, czy gruszki, ale przy produkcji na większą skalę uzyskuje się go głównie w procesie fermentacji glukozy. Erytrytol uznaje się za substancję bardzo słodką- w porównaniu z cukrem jego słodkość jest niższa od niego jedynie o około 25%.
Erytrytol- dlaczego warto włączyć go do diety?
Erytrytol jest świetnym zamiennikiem cukru, który w dzisiejszych czas nazywany jest niekiedy nawet “białą śmiercią”. Dlaczego? Otóż erytrytol jest substancją pozbawioną kalorii, jego nadmierne spożycie nie prowadzi więc (w przeciwieństwie do cukru) do otyłości i chorób wtórnie z niej wynikających takich jak cukrzyca, miażdżyca, czy choroba wieńcowa. Co więcej indeks glikemiczny erytrytolu jest równy zeru. Oznacza to, że nie ma on kompletnie żadnego wpływu na parametry gospodarki węglowodanowej takie jak insulina, czy glukoza. Dla diabietyków oraz osób cierpiących na insulinooporność, czy też hipoglikemię reaktywną jest to więc produkt idealny. Niemniej, nie tylko osoby zmagające się z chorobami metabolicznymi powinny zrezygnować z cukru na korzyść erytrytolu- także zdrowe osoby odniosą z tego wiele korzyści. Cukier bowiem powoduje wyrzut insuliny, która jest hormonem anabolicznym, sprzyjającym odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Silne wahania poziomu insuliny mogą u osób predysponowanych wtórnie prowadzić do chorób takich jak cukrzyca i jej powikłania oraz sprzyjać odkładaniu się zbędnych kilogramów.
Erytrytol- czy jest zdrowy?
Erytrytol został uznany przez World Health Organization za produkt w pełni bezpieczny do spożycia. Benefity z jego spożycia wynikają głównie z rezygnacji ze spożycia cukru. Oprócz pozytywnego wpływu na parametry gospodarki węglowodanowej zalicza się do nich także ograniczenie próchnicy zębów oraz ochronę przed wolnymi rodnikami, które mogą prowadzić do rozwoju chorób nowotworowych. Podsumowując erytrytol jest zdrowym produktem, którego warto wprowadzić do swojej diety zamiast cukru.